fredag den 29. januar 2016

PLATONS HULELIGNELSE

Ordet platonisme kommer fra en græsk filosof, ved navnet Platon. Han havde en stor indflydelse i romantikken. Folk brugte Platon lignelsen til at beskrive mennesket. På den måde at mennesket ikke skal holde fast i en ting, men at mennesket burde slå sig løs.


Hulelignelsen går ud på at der sidder nogle mennesker i en hule med hovedet vendt mod hulevæggen. Bag dem er der et bål, der viser skyggerne af den virkelige verden. Platon mente at den verden vi kan se og iagttager altså (idéernes verden) kun er skygger af den virkelige verden, altså (idéernes verden). Den verden vi ser kalder han fænomenernes verden. 
Platons tankergang handler det om, at de to verdner ikke kan smelte sammen,.


For at opnå en optimal forståelse af idé-verden, som Platon beskriver ved hjælp af hulebilledet, må man ifølge Platon gennemgå en uddannelse, som sigter mod denne forståelse. Uddannelsen svarer til den proces i hulebilledet, hvor det der synes virkeligt, afsløres som et skyggebillede. Jo flere gange processen gentages, jo længere når det enkelte menneske i sin udvikling. Platon forestillede sig, at man ved at studere bestemte fag langsomt kunne frigøre sig fra sine vrangbilleder af verden og få øjnene op for den ideale og perfekte idé - verden. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar